Den bedste måde at se Krakow på er gennem byens mange gratis walking tours. Her går man rundt med lokale guider, der alle har gode historier at fortælle.

Efter du har gået din walking tour får du også et af de lokale kort, hvor alle de bedste steder er peget ud af guiderne. Men tag anbefalingerne fra kortet med et gran salt – kortet er finansieret af de restauranter, der er anbefalet.

Krakows gamle bypolen sevaerdigheder

Alle walking tours starter på markedspladsen lige ved siden af St. Mary kirken. Gruppestørrelsen varierer, men er oftest mellem 20 og 30 personer.

Med gode historier og højt humør vises Krakows smukke, gamle bydel frem. Herunder er udvalgt nogle favoritter, som du kan komme tilbage til efter din walking tour.

Den centrale markedsplads

Med et areal på mere end 40.000 kvardratmeter er markedspladsen i Krakow den største, du finder i hele Europa – og den er fyldt op med rejsende på alle tider af døgnet.

Pladsen blev opført tilbage i 1200-tallet efter Magdebrug-lov. Grunden til at pladsen er så stor (og at mange gader er dobbelt størrelse af normalt er at Krakow blev ”bygget som en hovedstad fra starten” – så der skulle være rigeligt med plads til hestevogne.

St. Mary-katedralen

Denne gotiske kirke blev bygget i det fjortende århundrede og fungerer nu som samlingspunkt for de bedste walking tours – og som en af de største seværdigheder i Krakow. På trods af sin asymmetri og relativt afdæmpede ydre (kirker er ikke det samme efter at have været i Milano) er den helt sikkert et besøg værd.

Hver time (xx:00) spilles der en kort trumpethymne. Hvis du er heldig, vinker trumpetisten også til dig. En hyggelig lille gestus, der helt sikkert skal opleves og bemærkes.

Sukiennice

Kilde: www.hostel-krakow.pl

Kilde: www.hostel-krakow.pl

Centralt på markedspladsen finder vi Sukiennice, der er en aflang bygning fyldt med små butikker, der sælger alt slags habengut til overbetalende turister. Mens bygningen helt sikkert skal besøges, så er det mere tvivlsomt, om du skal finde din souvenir her.

Der findes langt mere charmerende steder at investere i en magnet, en figur eller en anden lokal specialitet bare nogle få hundrede meter nede af gaderne.

Det er også i denne bygning man finder Krakows absolutte centrum – det sted som alle Krakows veje blev lavet ud fra tilbage da byen blev opført.

Wavel castlewavel slottet

Wavel slottet har jeg flere steder set anbefalet som den største attraktion i Krakow. Jeg vil gerne tilføje til hypen – du SKAL besøge Wavel castle på dit besøg i Krakow – og gør det mens vejret af godt, så du kan få det fylde udbytte af udsigten udover Vistula – floden der løber gennem byen..

Her kan du se de bygninger, hvor mange generationer af polske monarker har regeret fra – og de bygninger hvor nazisterne, ydmygende, havde deres kontorer, mens Polen var besat under Anden Verdenskrig

Et historisk massemylder

Der er langt flere historiske bygninger som eksempelvis i det jødiske kvarter Kazimerz, hvor du blandt andet finder Oskar Schindlers fabrik eller St Peter og Paulus-kirken opført i barokken, fælles for dem alle er, at de med fordel kan ses som en del af din tur rundt i Krakows gader.

Krakows natteliv

Krakow er en af de yngste byer i hele Europa med en gennemsnitsalder med på bare 26 år – det betyder et aktivt natteliv!

Der er mange klubber og barer, hvor man både møder lokale, men også en stor mængde britiske turister. Mange briter (specielt grupper af mænd) bruger flittigt Krakow til at drikke sig pinligt berusede for at opføre sig ukultiveret overfor de lokale. ”getting kinda tired of the British men” – fortalte en lokal mig på en bar.

Den mest anbefalelsesværdige bar, som jeg ramte var CK Browar, hvor der både var mulighed for at sidde ovenpå og nyde et ”tårn” (højt plastrør fyldt med polsk øl) i fred og ro – og mulighed for at gå nedenunder til klubben, hvor de spillede blandet popmusik.

Klubmæssigt hørte jeg både om Afera og Prosecco, hvoraf sidstnævnte var kendt for at spille de tunge rytmer, mens du på førstnævnte skulle være lidt pæn i tøjet.

En lokal favorit-drik blandt hunkøn er en stor kop flad øl, drukket gennem sugerør og sødet med hindbærsirup. Det slap jeg heldigvis for!

Politi i gaden

Ved ankomst kan det godt være en smule intimiderende at gå rundt i Krakows gader – der er flere betjente end vi kender det fra Aarhus eller København.

Det er dog mere et spørgsmål om politik (og fulde briter), end det er et spørgsmål om at byen er usikker og kriminel.

Bonus: Krakow Food tour

En af de absolut bedste beslutninger jeg traf i Krakow, var at tage den lokale food tour. Her blev vi ført fra Krakows gamle by (alle tours starter ved St. Mary-katedralen på den centrale markedsplads) og ned i den jødiske bydel Kazimerz.

På vejen smagte vi et væld af polske specialteter – excentrisk præsenteret af vores lokale guide (og madblogger), Pawel. Han viste os både, hvor man skulle spise – og hvad der skulle spises – altsammen med fokus på de steder og den mad, som turister ikke altid fik fingrene i.

Forbered din Instagram med andet indhold – polsk mad er ikke fotogent.

polsk mad pierogi

Restauranter i Krakow

Du vil ikke have problemer med at finde lækre restauranter til meget rimelige priser. Hvis jeg skulle fremhæve ét enkelt sted, så skulle det være Krakowiacy Pierogarnaria, hvor jeg fik de bedste pierogi (polske dumplings) under min tid i Krakow.

krakow restaurantDer er en halvt snes gode steder mere, som jeg tilføjer på et senere tidspunkt (skriv en kommentar, hvis du gerne vil have dem) eller som du selv kan opleve på din tur rundt i Krakow.

Forventningerne indfriet

Jeg havde høje forventninger, da jeg ankom til Krakow. Byen havde ikke være bombet, her var både nyt og gammelt. Alle mine forventninger blev i den grad indfriet. Fantastisk by.

Her er historie, barer, flinke mennesker og god stemning. Jeg kommer tilbage.