Beograd pumper og pulser derudaf: Det er en by i hastig udvikling. Vi vil i denne rejseguide tage dig med på vores tur rundt i Beograd, og anbefale det, som vi gerne vil opleve igen.

Bycentrum

Republic Square

Republic Square er det helt store mødested og fungerer som byens hjerte.

republic square

Omdrejningspunktet for Republic Square er monumentet for prins Mihalio som står foran det nationale museum (som på dette tidspunkt, august 2016, er under ombygning).

Her starter alle walking tours og det er generelt et mødested for Beograds indbyggere.

republic square

Derudover er et sted, hvor man frit kan sidde i solen på en bænk og nyde en is eller en kølig drik.

Knez Mihailova

Dette er Beograds hovedstrøg, hvor man kan shoppe i kendte highstreet butikker ligesom i hvilken som helst vesteuropæisk hovedstad. Dette er stedet for storbyshopping, en hurtig kop kaffe, en isvaffel eller en souvenir til minde om Beograd.

Skadarlija

Skadarlija-området bliver også kaldet bohemian quarter. Det er et sted med masser af restauranter og kafanas, hvor man kan få traditionelt mad fra Balkan. Der er delte meninger om disse restauranter – nogle er fan af dem og andre mener at det er en turistfælde.

bohemian quater beograd

Et endegyldigt svar kan ikke gives, men det er klart at det er målrettet turister, hvorfor priserne også vil være højere end øvrige steder i byen.

Free walking tours – lær byen at kende

Walking tours i Beograd er en jungle. Der er rigtig mange rundvisninger – både gratis og betalte med alt fra basis tour til meget specifikke.

Jeg tog først en general walking tour i midtbyen med Belgrade walking tours. På denne rundvisning kom vi omkring de vigtigste ting i midtbyen, men præsentationen af stoffet var ikke særligt spændende og jeg ville gerne have hørt noget mere om byens puls og status i dag, hvor rundvisningen udelukkende fokuserede på historie og små anekdoter.

Senere på dagen gav jeg det et skud mere. Jeg prøvede en alternativ walking tour fra Belgrade free tour, som jeg havde fået anbefalet af personalet på mit hostel. Denne tour var noget helt andet.

beograd street art

Vi blev vist rundt i Beograds kreative områder, hvor vi så skjulte steder og streetart. Denne tour kan helt kan anbefales som et frisk pust til de øvrige attraktioner i byen.

Seværdigheder

Beograds fort

Byens helt store turistattraktion er fortet, der har udsigt ud mod den gennemløbende flod, Sava.

beograd fort

fort beograd

Udsigten er helt klart hovedårsagen til at besøge fortet. Man kan se floden, den nye bydel og hele promenaden ved vandet.

beograd

På fortet kan man også se statuen Pobednik, som står med fronten ud mod vandet. Denne statue ses på mange postkort og magneter og er på den måde et af byens varetegn.

beograd

Inde på fortet er der tradition for at sidde og hænge ud – nyde udsigten eller de mange blomsterdekorationer i den indvendige park.

St. Sava templet

St. Sava templet er verdens største ortodokse kirke, hvilket i sig selv gør den et besøg værd.

st sava beograd

Udefra er den smuk og overdådig. Den er hvid som sne, hvilket passer til Beograd, der betyder Den hvide by.

Indefra derimod halter det dog med æstetikken. Kirken er nemlig ikke færdiggjort indvendigt endnu.

Jeg var ikke opmærksom på dette på forhånd, hvilket gav mig en enorm antiklimatisk oplevelse, men så gik jeg udenfor igen og betragtede atter kirkens skønhed. Jeg var overbevist.

st sava beograd

Blomstrende kreativitet

Savamala

På den alternative walking tour gik vi gik primært rundt i området, der hedder Savamala, i vores jagt efter det “skjulte” Beograd, der ikke optræder på postkortene.

Dette område er Beograds centrum for kulturliv med sine mange kunstgallerier, streetart og kreative initiativer.

Her er blot et af de mange kunstværker i gadebilledet:

savamala street art

I Savamala finder man desuden mange hyggelige barer og caféer til dagtimerne. Når mørket falder på er der liv i klubberne og musikken spiller til solen atter står op.

Det kan klart anbefales at gå rundt i dette område, hvor man kan udforske streetart, drikke øl på en low-key bar og gå i byen med resten af Beograds unge.

 Ciglana Klub Ljubitelja Teske Industrije

Endedestinationen for vores walking tour var et stort kunststed ved navn Ciglana Klub Ljubitelja Teske Industrije.

Hallens facade var prydet med grafittikunstværker af kunstnere fra Beograd. Alle med en historie og særpræg alt efter kunstner.

street art

street art

Det er et meget inspirerende og interessant sted, som hvert år i juni står for en kunstfestival ved navn Dev9t. På denne festival er der liveoptrædener, workshops, udstillinger og happenings.

Ved siden af dette sted er der en hyggelig bar/café, hvor der om aftenen er livemusik og grillmad.

Stedet kan klart anbefales hvis du har flere dage i Beograd og gerne vil væk fra alle turister og se noget anderledes. Jeg nød hvert et sekund.

Ciglana Klub Ljubitelja Teske Industrije på Tripadvisor.

Forfængelighed og skønhedspleje

Beograds Silicon Valley

Gaden, Strahinjića Bana, bliver kaldt Silicon Valley – og ikke fordi de store it-firmaer holder til her.

Det er derimod fordi at det er her, at de serbiske kvinder som har fået foretaget plastikkirurgi holder til på fine restauranter og caféer. Svulstige læber og bryster.

Dette skal ses i forhold til de serbiske kvinders forfængelighed og lyst til at vise sig frem for offentligheden. Skønhedspleje og plastikkirurgi  er meget populært i Serbien, hvilket er meget tydeligt i gadebilledet. Der hersker en anden idé om skønhed end vi kender det i Danmark, hvor den naturlige skønhed hyldes.

Billig massage og skønhedsbehandlinger

Vi havde på forhånd hørt at man kunne få nogle gode og billige skønhedsbehandlinger samt massage i Beograd. Derfor var vi overbeviste om at vi skulle prøve at få massage, for at forkæle vores kroppe efter den heftige tur på nattoget fra Bar til Beograd.

Vi fik en times afslappende massage hos Kinetico for 100 kr. pr. person. Det var så rart at komme ned i gear og slappe af – det kan varmt anbefales som et afbræk til byvandring. Prisen er i hvert fald ikke til at klage over.

På gensyn, Beograd

Vi siger ikke farvel, men på gensyn til Beograd.

Det er en stor by i en galopperende udvikling og vi føler kun at vi har fået en brøkdel af byen ind under huden, hvorfor vi helt sikkert vender tilbage inden længe.