Blablacar: Airbnb for kørsel

Vi har selv GoMore i Danmark, men i store dele af Europa og Sydamerika, skal du kigge efter Blablacar, hvis du gerne vil spare både tid, penge og miljøet på din transport.

Dette er en hjemmeside, der specialiserer sig i at formidle ”delerejse” efter samme koncept som Airbnb. Servicen er gratis, hvis ikke du bestiller noget, hvorefter du så betaler et mindre gebyr, når du booker.

Hjemmesiden benytter sig af brugeranmeldelser, så du kan føle dig ekstra sikker, når du booker din rejse. På siden kan du også se, hvilken bil der køres, chaufførens alder, køn og navn samt hvor mange tilgængelige pladser, der er i bilen.

Mange forskellige typer

Jeg har mødt et væld af forskellige mennesker på mine Blablacar-ture. Fra en slovensk bankmand der arbejdede i Milano, til en ingeniørstuderende Ungarer der studerede i Prag og pendlede 525 km (hver retning!) på ugentlig basis til chauffører, der kørte minibus for at tjene ekstra penge.

Alle kørte de med forskellige formål i forskellige biler, alle var de flinke til at køre mig derhen, hvor jeg gerne vil hen. Derved sparede jeg mig for offentlig transport eller en taxi.

Pointen er, at du aldrig ved, hvem der er i den anden ende, så kom med et åbent sind.

Få altid nummerpladen

En lyseblå Fiat Panda.

Sådan lød beskrivelsen af min chaufførs bil, da jeg skulle fra Budapest til Bratislava. Jeg så ikke mindre end tre lyseblå Fiat Panda (!) på det kvarter, jeg stod og ventede.

Heldigvis havde den forudseende chauffør givet mig nummerpladen – og jeg sparede derfor en del stress og akavede samtaler.

Forbered en backup

Selvom Blablacar som oftest virker, så er der mennesker i den anden ende. Deres planer kan blive ændret, de kan blive syge eller de er måske kommet til at overbooke.

Derfor er det en god idé at have en backup, når du booker din Blablacar. Eksempelvis; bus, tog, en anden Blablacar senere på dagen eller at blive en nat længere.

Ikke alle ruter har Blablacar

Jeg har haft stor succes med Blablacar i Central- og Østeuropa, imens jeg har haft problemer, når jeg kom til vestliggende lande.

Når jeg planlægger min rejse, kigger jeg som regel mine forskellige rejser igennem, så jeg kan se, om det vil blive aktuelt med Blablacar. Hvis der kører otte om dagen kan det sagtens lade sig gøre – kører der kun en enkelt er det nok mere tvivlsomt.

Hvor meget skal du betale?

Ligesom Airbnb er det alene styret af markedet. Du ville ikke forvente, at skulle betale det samme for en lejlighed i New York som en i Kiev.

Derfor har jeg betalt alt mellem 10 euro/100 km og 1 euro/100 km – generelt tjekker jeg bare, at det ikke er markant billigere med bus, og betaler så hvad det koster.

En form for organiseret blafferi, der falder i perfekt forlængelse af deleøkonomien – det er hvad Blablacar er.

Det er måske ikke for alle og enhver – men hvis du gerne vil spare både CO2, tid og penge på din rejse rundt i Europa – så er det værd at sætte dig ind i platformen.