Hamborg seværdigheder – oplev nordtyske Hamborg

Hamburg seværdighederHamborg er en smuk storby med 1,7 millioner indbyggere. Jeg besøgte henover nytåret 2016 byen. Det kan du læse mere om her. I denne artikel vil jeg komme ind på de forskellige seværdigheder i Hamborg, og dele mine personlige oplevelser. De er ikke forsøgt rangeret, da det er forskelligt fra person til person, hvilke steder man finder mest interessante.

Mönckebergstraße

Mönckebergstraße er Hamborgs pendant til Strøget i København og Oxford Street i London. Her ligger alle de største butikker og turisterne står i lag. Her skal du helt sikkert hen, hvis du gerne vil besøge nogle af de internationale mærker og koncerner som vi også kender fra Danmark. Prislejet ligger her på stort set det samme som i Danmark, så det skal ikke være for at gøre et kup uden større indhug i pengepungen, at du tager herhen.

Bonus: Hamborg Julemarked

Okay… Dette er ikke en seværdighed du kan regne med at finde i juli, da det kun er relevant en 1/6 af tiden (november/december). Når det så er sagt, så er Hamborg julemarked en rejse værd i sig selv. Der var fyldt på store dele af Mönckebergstraße med glade glögg-drikkende, wurst-spisende, post-jul-fejrende tyskere, såvel som udenlandske turister.

Det tiltrods for at tiden snarere burde invitere til januar-udsalg og champagne-popning. De nænnede simpelthen ikke at pille markedet ned allerede. Og hvorfor også gøre det? Selvom man har fejret jul i en god måned, kan man da sagtens kyle en kop glögg og en pandekage ned.

Julemarkedets genialitet toppede på alle måder, da vi glade over vores pandekagespisning vendte næbet hjemad og stødte på en gademusikant, der havde fuldt schwung på en udgave af Janis Chaplins klassiker Fast Car, hvor der ikke indgik mange engelske ord, men snarere mumlende lyde der passede ind. Gode tider!

Museér i massevis!

Hamborg har en lang række forskellige museer. Vi valgte, at vi hellere ville bruge vores tid på at gå rundt i gaderne, men efter at have undersøgt det lidt mere her efter hjemkomsten, ville jeg nok gerne have været forbi et par mere. Eksempelvis kunne jeg godt tænke mig at se Afghanisches Museum og Erotic Art Museum – men det må blive en anden gang. Du kan finde en komplet list over museer i Hamborg på Wikipedia (engelsk).

Museum für Kunst und Gewerbe Hamburg

figue fra museum fur kunst und gewerbe

Et museum som vi i hvert fald skulle besøge var Museum für Kunst und Gewerbe. Og det fortrød vi på ingen måde! Vi brugte en to tre-timer derinde på at se en vanvittig divers udstilling. Lige fra hundredevis af gamle instrumenter fra renæssancen til moderne brugskunst.

Det var som en blanding af at være på Thorvaldsens, nationalmuseet og Lousiana på en og samme tid. Bestemt et besøg værd, hvis du er interesseret i kunst. Eller skulpturer. Eller musikinstrumenter. Eller den industrielle udvikling. Tag nu bare derhen.

Du kan læse mere om museet på deres hjemmeside.

Billetpris: 10 Euro, 7 Euro for studerende samt Hamburg Card-holdere.

Hvis du er studerende er det generelt fornuftigt at have studiekort med – det giver rabat på mange museer og endda visse spisesteder og tøjbutikker.

Sternschanze

Sternschanze var et andet hyggeligt område i Hamborg, hvor der var mange gode spisesteder og low-key barer. Derudover var området spækket med mindre butikker med spændende tøj og interiør.

Grønne områder

Hamborg er en “grøn” by såvel som Berlin – der er mange træer i gadebilledet, og hvis man har brug for en pause fra det dynamiske centrum, er der rig mulighed for at søge tilflugt i Hamborgs mange parker og grønne områder. Her kan man spise sin madpakke og drikke te, eller nuppe en bratworst og en kold øl. Dette kan selvfølgelig afhænge af vejret, men der var intet der stoppede os dagen inden nytårsaften, hvor vi på trods af stiv kuling og minus halvanden grad, fik spist lidt hjemmebragt mad på en bænk med udsigt over parken. Det kan klart anbefales at tage en pause i et af disse grønne områder, hvis man ikke har et stramt program – eller måske netop derfor.

Generelt er områderne spredt udover hele byen, men specielt bakketoppen i en park nær Sternschanze metrostation (Schanzenpark) var vi glade for.

St. Pauli

St. Pauli er den del af Hamborg, der minder mest om en scene i Christiane F. Det er fest, farver – liv og glade dage. Her finder man spillehaller, barer, klubber/diskoteker og ikke mindst stripklubber und so weiter. Alt dette er samlet på den berygtede gade Reeperbahn. Dette er Hamborgs Red light district eller istedgade, hvor letpåklædte kvinder ikke er et særsyn. Generelt kan det siges om menneskerne i St. Pauli; de ville ikke passe ind til mormors jule-tamtam.

Hamborg fiskemarked

Fiskemarkedet i Hamborg. Kilde: Expedia.com

Hamborg fiskemarked: Øv!

Det er ikke kun industrien og transporten, som kommer til Hamborg gennem havnen. Her kommer der også en masse fisk. Denne fiskeri har dannet grundlag for et kæmpe fiskemarked, der ligger nede på havnen i St. Pauli. Dette skulle være en kæmpe oplevelse af råben og skrigen kombineret med en fiskedunst af dimensioner. Desværre var fiskemarkedet lukket, da vi var i Hamborg. Men selv da var det det hele værd at gå langs med vandet.

Nytårsaften/natteliv

Det var netop i bydelen St. Pauli, der var mest gang i den nytårsaften. Her løb folk glade rundt med fyrværkeri og øl i abnorme mængder – når de altså ikke lige de stod i kø foran kæmpe diskoteker. Vi fejrede at klokken slog 12 nede på St. Pauli havn sammen med mange mennesker, primært hamburgere, men der var også enkelte turister som os selv. På havnen poppede vi vores egen champagne og beundrede fyrværkeriet som lyste himmelen op med alverdens farver.

Efter vores tur på havnen bevægede vi også tilbage til St. Pauli centrum, hvor vi fandt et sjov lille dansested, der var indrettet som en form for jungle. Her kunne vi danse og drikke øl – nærmest uden at skulle stå i kø, hvilket tydeligvis ikke gjaldt for alle diskoteker i dette område.

Senere fandt vi også ud af, at der netop i denne bydel på nytårsaften havde fundet flere overfald sted. Det var selvfølgelig også nytårsaften med gang i den – men pas nu alligevel på inden du bevæger dig alene rundt på St. Paulis gader og stræder.

Martkstrasse

Hvis du kun har en dag eller tre i Hamborg og du er vild med små, specielle og unikke butikker, så skal du lægge vejen forbi Marktstrasse. Ingen andre steder i Hamborg var koncentrationen af disse butikker så stor. Absolut et must-see hvis du er til vintage og genbrugstøj eller er på jagt efter en retro skrivemaskine eller noget i den dur.

På denne gade lå der også mange små cafeer, som lå side om side med tryk-butikker og tøjbutikker med orientalsk tøj. Udover dette lå der også en til flere ‘butikker’, der på mange måder mindede mere om en åben kælder med en masse rod end en butik, hvor formålet var profit; her kan man helt sikkert gøre et kup, hvis man har tid og tålmodighed!

Grosse Bergstrasse

Grosse Bergstrasse er en kæmpe indkøbsgade i bydelen Altona, som ligger et godt stykke væk fra centrum. Her finder man et relativt bredt udvalg af forskellige butikker. Blandt andet seks eller syv apoteker samt en Ikea og forskellige helsekostbutikker. Dog var der ikke mange spisesteder at finde, så vi tog tilbage til centrum, da det var tid til frokost.

Pick and Weight

Det var på Grosse Bergstrasse vi besøgte vintage-butikken Pick and Weight. Det er vintage-genbrug, som vi også kender det fra Danmark – her betaler man bare for tøjets vægt.

I teorien lød dette som et både sjovt og anderledes koncept. Imidlertid var der så mange forskellige kilopriser derinde, at det var ret uoverskueligt.

Til trods for dette, vil jeg alligevel mene, at hvis du er til vintage-tøj generelt, så kan du med fordel tage et kig forbi. Det skal siges at der også er en Pick and Weight butik i Sternschanze, den besøgte vi dog ikke.

Læs evt. mere om konceptet og butikkerne på deres hjemmeside

Hamborg seværdigheder: Noget for enhver smag

Uanset om du er til vildt natteliv (St. Pauli), lækre high-street butikker (Mönckelberstrasse) eller mindre butikker og cafehygge (Sternschanze og Marktstrasse), så kan du uden tvivl finde på noget at foretage dig i Hamborg.

Hamborg er en af de destinationer, der ligger tættest på Danmark, og du kan med bus tage billigt til Hamborg på under seks timer. Der er ingen undskyldninger tilbage: Kom afsted!