Direkte fra turistede Venedig til Ljubljana, der ligger skjult mellem smukke bjerge centralt i Slovenien.
Ljubljana er en af de mest rolige og hyggelige byer, vi har været i. Om end regnen stod ned i stive stænger i samtlige fire dage, så var det stadig en by, der havde noget at byde på for turister uden at den var overrendt.
Der er ingen verdensberømte seværdigheder, men med Ljubljana Castle, Dragon Bridge og en masse flot arkitektur, så er der masser at se og opleve.
Herunder en guide til Ljubljana, der gjorde et stort indtryk.
Hvad skal man se og opleve? Ljubljana seværdigheder
Ljubljana Grad
Vi ankom til Ljubljana sent om aftenen; koldt snelandskab. Jeg kunne næsten ikke tro mine egne øjne, da jeg så slottet ligge på toppen af en stor høj midt indt i byen.
Belyst med grønt neonlys – i anledning a Ljubljanas udnævnelse som EUs grønne hovedstad. Borgen vogtede over byen.
I løbet af mine dage i byen så jeg den fra et hav af forskellige vinkler – og til sidst fik jeg også besøgt den. Dette kan både gøre med lift eller til fods. Vi gjorde det sammen med en mindre gruppe, så vi gik op. Og wow! Hele vejen op kunne man se det tykke lag af dis ligge i et fint lag henover byen. I baggrunden de flotte bjerge.
Turen derop tog cirka en time og var relativt stejl – det krævede at man var godt gående. På toppen ligger det flotte slot, som også indeholder et historisk museum om Slovenien. Her får du gratis adgang, når du har købt billet til at komme op i udsigtstårnet. Billetsprisen er 7 euro, 4,5 for studerende og meget mere er det heller ikke værd. Det er ikke et must at gå ind – men bestemt en bonus, hvis ikke man er presset på tid.
Dragebroen
Symbolet for Ljubljana er en drage. Alene dét er nok til at besøge byen efter min mening. På Dragebroen sidder drager i forskellige størrelser og holder øje med de mange passerende. Her kunne man også risikere at støde på en enkelt selfie-tagende turist eller to, men broen ligger så centralt i byen, at den ikke skal forbigås af den grund.
Ljubljana Centralmarked
Lige ved broen ligger også det store marked som alle dage – undtagen søndag holder åbent fra tidligt om morgenen til først på eftermiddagen. Her fik jeg fortalt af den lokale guide, at der findes mange økologiske varer fra lokalområdet – mange gange er de varer uden prædikat også økologiske. Selv fik jeg også smagt på lidt forskelligt grønt – lækkert! Desværre fik jeg ikke købt noget hestekød – næste gang, næste gang.
Her fik vi også fortalt en anekdote om, hvordan man kan risikere at støde ind i borgmesteren og falde i snak med ham om sport. Hyggeligt sted med landsbystemning, hvor man sagtens kan bruge en time eller måske to inden man bevæger sig længere ind i Ljubljanas gamle bydel.
Den gamle by
Ljubljanas gamle bydel står for os som symbolet på idyl og ro. Her var der en fin gågade, med et væld af gamle bygninger på begge sider. Ingen biler og nogle gode, hyggelige butikker. Selvom man sagtens kunne spotte enkelte turister, var der på ingen måde den selfie-mania som vi så udfolde sig i Venedig. Gode tider!
Metalkova: Street art og undergrund
Oppe nær hovedbanegården ligger den tidligere militærbase, Metalkova, hvor der i dag er fyldt med grafitti og en god stemning af undergrund med en masse anderledes street art. Herunder et lille udvalg af nogle få af de mange, flotte malerier.
Af de franskmænd jeg var sammen med blev det betegnet som et mini-Christiania og jeg kan sagtens se koblingen. Helt klart et besøg værd. Kom her i dagstimerne og det er et open-air-museum, kom her efter solens nedgang og du vil høre høj heavy.
Ljubljana natteliv – dødt? Nej
Jeg var overrasket over roen lørdag aften. Nærmest skuffet. Der var ikke ret meget ild i gaderne – faktisk ingen.
Men vi – en flok udvekslingsstuderende fra Zagreb – fik spurgt om vej til en klub. Vi fandt stedet, betalte indgang, tog elevator. Og wow. Så var der ellers danse-ungabunga for alle pengene. Klubben hed Club Top og vi havde en god aften.
Der er også mulighed for at tage på Pub Crawl – det fik jeg desværre ikke lejlighed til, men jeg fik gode anmeldelser fra andre rejsende.
Tivoli City Park
Tivoli ligger i København. Og i Ljubljana. Men udover navnet og flotte blomster har de to parker ikke meget til fælles. Tivoli i Ljubljana er et stort grønt område med flere smukke arkitektoniske værker og fredfyldte naturoaser. De perfekte omgivelser, hvis du vil løbe en tur, cykle, eller bare nyde den dejlige natur.
De tre broer
Ingen guide til Ljubljana uden, at disse broer nævnes. Det er tre broer ved siden af hinanden designet af en fransk arkitekt, der boede det meste af sit liv i Slovenien. Personligt fandt jeg dem ikke videre interresante, men de ligger midt i byen, så du undgår ikke at gå forbi dem.
Bled
Min absolut største fortrydelse var, at jeg ikke brugte en dag mere i Slovenien og tog op til den lille by Bled, der ligger lige ved Lake Bled. Det er en lille ø, der ligger ligger midt i vandet og skulle være en af de absolut smukkeste seværdigheder i hele Slovenien.
Bled ligger kun cirka 60 km fra hovedstadens centrum, så det er en hurtig dagstur. Den primære grund til at jeg ikke tog afsted var regnvejret, der ikke ligefrem lagde op til at se natur. Det dårlige vejr kombineret med lidt influenzalignende symptomer var nok til at holde mig fra stedet. Men hvor det dog ærgrer mig! Jeg må dertil engang.
Offentlig transport
Ljubljana er en meget lille by, så vi havde ingen problemer med kun at bevæge os rundt til fods. Skulle man have brug for at bruge bybusserne er det også relativt enkelt (og billigt).
Da vi var i Litauen i sommers brugte vi et lignende system, og det var meget enkelt og hurtigt. Du anskaffer dig et Urbanacard (ligesom Rejsekort) for 2 euro i en kiosk. Her sætter du så penge på og bruger det hver gang du stiger på. Det koster 1.20 euro (ca. 9 kr) pr. tur. Din “billet” er så gyldig i 90 minutter på så mange busser, som du har brug for.
Hvor skal man bo?
Solorejsende/budget: Hostel 24
Der findes en bred vifte af forskelligartede hostels og hoteller i og omkring Ljubljana. Selv boede jeg på Hostel 24, der var et af de bedste hostels på min tur. Jeg fik det anbefalet af kineseren, som jeg mødte i Venedig. Han forklarede hvordan deres WiFi var god, sengene var gode og personalet var gode. Jeg var solgt og bookede min nat med det samme.
Og det skuffede på ingen måde! Der var en god udskiftning af mennesker med alle mulige forskellige baggrunde. Alle talte engelsk og var interesserede i at lære nye mennesker at kende. Personalet var varmere og mere spændende end nogen steder jeg har været før og siden. De delte pænt ud af deres chokolade, kaffe og jägermeister og var utroligt flinke til at give gode råd om forskellige steder i byen.
Prisen var kun 10 euro/nat, men så delte man også værelse med 9 andre. OBS: Jeg skulle også betale 10 euro i depositum som jeg fik tilbage bagefter.
Du kan finde hostellet på Hotels.com her. Jeg kan se, at det har fået noget svingende anmeldelser, men det tager jeg nu ikke så tungt. Nej – der er ingen luksus på stedet, men det er godt og hjemligt. Hvis du ønsker lidt mere luksus, så kig på de forskellige hoteller.
Vi er også lige ved at udgive et indlæg om hotellerne i Ljubljana, som vi linker til herfra.
Priserne i Ljubljana
Priser i Ljubljana ligger under niveauet fra Italien, men en smule højere en i det øvrige Østeuropa. Det vil sige, du giver 2-3 euro for en øl, og 10-15 euro for et måltid. Dagligvarer er også langt billigere end i Italien og Danmark. Mærketøj og elektronik ligger en meget lille smule lavere end i Danmark, men forskellen er så lille, at jeg til hver en tid vil anbefale, at du køber det hjemme (eller i et af de øvrige østlande, hvor prisniveauet er lavere).
Valutaen er euro og der er mulighed for at betale med kort langt de fleste steder (modsat Italien…). Du behøver derfor ikke at hæveså mange kontanter, medmindre du har planer om at gå på det lokale marked eller besøge en af de små, lokale butikker.
Gode ressourcer om Ljubljana
Personligt havde jeg god brug af Lonely Planets “Europe on a shoestring” og det at snakke med lokale. Jeg brugte også internettet til at tjekke op på fakta, finde vej, transport (til og fra byen). Her er min liste over ressourcer:
Google Maps – absolut must. Du kan bruge maps til at finde rundt, finde barer, restauranter eller specifikke seværdigheder. Husk – du kan bruge GPS – også selvom du ikke har data. Husk bare på forhånd at downloade kortet til offline-brug.
Lonely Planets hjemmeside – Hvad end du benytter dig af en fysisk bog eller deres hjemmeside, så er Lonely Planets hjemmeside en god ressource. Indholdet er på engelsk, men i et enkelt neutralt sprog, som de fleste danskere vil forstå.
Blablacar – Den europæiske pendant til Gomore, hvor man kan få lift af privatpersoner som har plads i deres bil. Jeg havde dårlige erfaringer med det fra tidligere, da jeg forsøgte at få et lift fra Malaga til Gibraltar. I denne omgang gik det imidlertid fuldkommen smertefrit og jeg fik en god tur i selskab med en flink slovener og hans kone.
Hotels.com / Booking.com – Jeg undersøger altid mulighederne for logi på begge platforme. I denne omgang fandt jeg mit hostel på hotels.com
Konklusion: Vi længes tilbage
På rejsen fra Milano til Budapest var en af de største oplevelser uden tvivl Ljubljanas ro og idyl, Selvom vejret strengt taget ikke kunne have været dårligere, gjorde byen et stort indtryk og er et sted, som vi vender tilbage til – også selvom det ikke er den billigste by at komme til fra Danmark.
Du kan trygt tage til Slovenien og regne med at bruge en 3-4 dage i Ljubljana og yderligere tre dage på at se den smukke omkringliggende natur.
Men regn ikke med pomp og pragt eller Venedigs æstetiske gader. Forvent dig i stedet en venligsindet hovedstad, uden biler og med dejlig natur, lækker mad og ikke mindst byens koncentration af undergrund og kunst i Metalkova.
Tøv ikke med at fortælle om dine oplevelser, stille dine spørgsmål eller smide en skålfuld kritik. Vi er klar i kommentarfeltet!
Tak for turen
Tak for god information.
Jeg skal til ljubljana om 2 uger for at besøge en veninde der er i praktik dernede. Og har booket seng på hostel 24.
Så det er da kun godt også lige at kunne læse lidt viden fra dig
Super godt at kunne hjælpe! Du må endelig sige til, hvis der er mere jeg kan hjælpe med 🙂
Håber du får en god tur! – hils dernede
/Kalle
Åh, hvor lyder det bare helt fantastisk! Vi har selv besøgt Slovenien, og vi drømmer om at komme tilbage – forhåbentligt i slut 2021! Lad os krydse fingre for et meget bedre rejseår i 2021 og 2022, så vi kan komme ud i verden igen! 🙂
Kh. Cirkeline // RejsRejsRejs
Du er velkommen til at læse vores tips til Slovenien, Europas skjulte perle lige her