Lviv ligger på vejen til Kiev i det vestlige Ukraine.
Hvorfor ikke tage et smut forbi?
Det var min opfattelse af Lviv, da jeg planlagde min rejse fra Budapest til Odessa.
Denne anonyme holdning til Lviv ændrede sig markant under mit ophold – og det i byens klare favør.
Lviv indeholder en nærmest uudtømmelig mængde historie, der på mange måder er europæisk – og på mange måder er fuldkommen anderledes.
Denne unikke charme burde gøre byen til et oplagt rejsemål for alle turister, der allerede har besøgt Budapest, Prag og Krakow. Desværre for Lvivs turisme, har krigen i den Østlige del gjort at mange turister vælger byen fra.
Jeg var ikke nødt til at tage nogle yderligere forbehold – og jeg følte mig mere tryg i den stille bymidte end i Krakow og Budapests natteliv.
Lviv seværdigheder
Opbygningen af byen er meget lig den fra Krakow og Prag: Der er en mindre bymidte, hvor man i løbet af nogle timer kan se nogle meget interessante kirker og gå på anderledes museer.
Lviv har deværre kun en walking tour i weekenden, men turistinformationen på byens centrale plads er meget hjælpsom og deler ivrigt ud af brochurer og kort, så der skulle ikke være nogle problemer i forhold til at overskue byen.
Lvivs historiske bycentrum
Siden 1997 har Lvivs gamle bydel – ligesom Krakows og Marrakech’ – været på UNESCOs liste over verdensarv.
Og det ikke uberettiget.
De brostensbelagte veje, de charmerende kirker og den gamle sporvogn. Der er nok at tage fat på.
Du bør som minimum bruge et par timer på at komme rundt og se den gamle by.
En af mine bedste oplevelser i byen var et visit i den armenske kirke, hvor stemningen var meget intens. Her kunne man i fred og ro sidde og fundere over både store og mindre udfordringer – omgivet af særpræget relikvier og religiøst inventar.
Jeg vil også anbefale en tur på Våbenmuseet, der på trods af sin begrænsede størrelse (og manglende toiletfaciliteter) står som et af de mere interessante historiske museer.
Den bedste måde at komme rundt i den gamle bydel er med sporvogn, hvor du betaler to hryvna (50 øre!) til chaufføren. Herefter modtager du en billet, som du skal stemple ombord. Jeg ved ikke, hvor stor bøden for at rejse uden billet er, men der er regelmæssige billettjek, så det er tiden værd at sætte sig ind i systemet.
High castle
Efter du har besøgt den gamle bydel, skal du ud at vandre. I hvert fald hvis du vil besøge et af byens mest interessante udkigspunkter: High Castle. Her har du udsigt ud over hele Lvivs gamle bydel – og de yderliggende boligbyggerier udført i sovjetisk stil.
Turen tager dig nok omkring tre timer, og vil kræve, at du har noget godt fodtøj på og en stor flaske vand. Vi benyttede den første og bedste mulighed for solskin til at tage turen, så der ville være klart vejr på toppen. Vi nåede det lige.
Marked ved stationen
En af de mere autentiske oplevelser får du ved at besøge det lokale marked, hvor det vrimler med sælgere af forskellige produkter.
Selvom jeg ikke kunne overskue at skulle til at finde pungen frem og forsøge at få kommunikeret en pris og at lugten ikke altid var lige frisk, så var det et sted, hvor man føler sig mest lokal.
Svækket valuta
På grund af krigen på Krimhalvøen er den ukrainske valuta, Hryvnia svækket med hele 60% i forhold til kronen.
I samme periode er priserne ikke steget markant, hvilket gør Ukraine til et af de billigste lande at rejse til. Eksempelvis er prisniveauet 20% lavere end det for Vietnam – og de fleste brugsvarer koster i omegnen af en fjerdedel af den danske pris.
Spis lækker mad og drik lækker kaffe
Kulinarisk er Lviv også værd at besøge – med sine mange restauranter og cafeer, der både byder på traditionel ukrainsk mad, italiensk og lidt tvivlsom sushi.
Big plate
Vores første måltid i Lviv var en af de største overraskelser: De havde intet engelsk menukort, så vi tog en chance og endte med en lækker omgang tomatsuppe, en pastaret og et glas lækkert juice.
Selvom pastaen måske var kogt en lillesmule mere end al dente, så var det, det bedste måltid i hele byen. Lækkert krydret, god juice, god service og en let fornemmelse i maven efter måltidet. Spot on.
Og nå jo – så kostede det omkring 12 kroner.
Tag forbi Big Plate – du vil ikke fortryde det.
ПУЗАТА ХАТА (Puzata Hata)
Puzata Hata er national-kantinen og ligger flere steder i Lviv og resten af Ukraine. Her får du ukrainsk og polsk mad. Og så havde de ris.
Selvom jeg ikke var helt vild med maden, vil jeg anbefale som minimum et besøg her – gerne som morgenmad eller frokost.
Der ligger to filialer i Lviv – begge to meget nær bycentrum. Find dem her.
Steder at bo
På trods af byens charmerende størrelse, så er der gode muligheder for både hostels og hoteller i alle klasser. Halv pris (!) af hvad de koster i Polen – og under en fjerdedel af danske ækvivalenter.
Lviv Loft Hostel
Da der ikke findes en bedre måde at møde andre rejsende end at tjekke ind på et hostel – så valgte jeg Lviv Loft Hostel, der lå centralt og havde en behagelig indretning.
Det eneste minus var, at jeg sov i en sovesal med 10 mennesker, hvilket var i overkanten. Havde man eksempelvis booket deres dobbeltværelse, så havde det været et af de bedste hostels, jeg har prøvet at være på.
Folk var flinke og åbne, personalet var interesserede i at gøre det så behageligt som muligt for gæsterne.
Find deres hjemmeside her. (så skal de ikke betale kommission til Booking.com)
Kom til
Selvom Lviv ikke er Frankfurt, Malaga eller Milano, når det kommer til tilgængelighed så er der gode muligheder for at besøge byen – både i bil, tog, bus eller fly.
Lviv lufthavn
Kun 7 km fra bycentrum ligger Lviv Lufthavn, hvor der er afgange til både Kiev, Istanbul og Warzwawa. På den måde kan man fra Danmark komme til Lviv med kun et enkelt stop på vejen, hvis man vælger at flyve.
Togstation
En anden mulighed er at flyve til en nærliggende by, som eksempelvis Krakow eller Kiev og så tage et nattog.
Jeg tog toget fra Lviv til Kiev og kvaliteten var glimrende.
Bus
Det er også muligt at tage bus fra både Krakow og Kiev. Vær opmærksom på, at selvom der kun er 335 km fra Krakow til Lviv, skal du regne med en transporttid på mere seks timer på grund af grænsekontrollen.
Blablacar
Min egen rejse foregik med Blablacar. Jeg skrev ud til en lang række af brugere, der skulle køre turen og indledte så samtale med dem der havde plads og svarede på engelsk. Dette er en billig måde at komme omkring på – hele turen kostede 150 hryvnia.
En skjult perle | Et blik tilbage i tiden
Ja – det er en gammel kliche. At finde de ’oversete’ rejsemål for så at anbefale dem som unikke perler.
Dette tiltrods vil jeg gerne anbefale Lviv som netop dette: Historisk betydning, gode muligheder for logi, et koncentreret bycentrum og fantastisk turistinformation er med til at Lviv til en af de byer, som jeg har allermest lyst til at vende tilbage til.
Følg os