På en varm dag i august har man ikke Prag for sig selv. Tværtimod.

Den gamle rådhus plads, Staroměstské náměstí, vrimler med turister i alle afskygninger.

Store menneskeflokke udstyret med selfiestænger og runde hatte, der følger en paraply.

Menneskemylderet er berettiget. Prag er en smuk by placeret centralt i Europa, hvilket gør den historisk interessant og nem at tilgå fra hele verden.

Fordybelse og planlægning

Der er mange ting at se og det kan umiddelbart være svært at få et overblik.

Vi researchede lidt inden på diverse digitale platforme inden afrejse og medbragte Politikens Turen gå til Prag – en overskuelig og analog måde at have rejsetips i lommen på, når der ikke er wifi.

Walking tour 

For at lære om Prags historie og udvikling deltog vi i en Walking Tour arrangeret af Good Walking tours Prague, der betales ved drikkepenge og derfor er prisen fleksibel og passer ens eget budget.

Vi gik i den gamle bydel – primært omkring det jødiske kvarter og den gamle rådhusplads, hvor vi lærte om de revolutionære unge under russisk undertrykkelse; om hvordan det at sætte ild til sig selv blev startskuddet til alvorlige forandringer i Tjekkiet og Prag i særdeleshed.

Vores guide Kamil var meget engageret og gav sit eget perspektiv på de historiske begivenheder såvel som Tjekkiets rekord i alkoholindtag, som han ikke lagde skjul på, at han selv havde bidraget til aftenen forinden.

Turen gav et godt overblik over byens seværdigheder og indblik i, hvordan Prag er blevet den frigjorte og åbne by, som den er i dag.

Stå tidligt op

Mange turister er magelige og nyder at sove længe, når de er på ferie. Derfor er det afgørende at stå tidligere op end den gennemsnitlige turist, for at opleve byens seværdigheder uden en sværm af mennesker.

De fleste steder har i sommerperioden lange åbningstider. Det er eksempelvis muligt at besøge Borgen allerede fra kl. 6 om morgenen.

Vores anbefalinger: Seværdigheder i Prag

Karlsbroen – Prags eventyrbro

De to gamle bydele er forenet med Karlsbroen, der er Prags seværdighed nummer ét.

Med sine omtrent 650 års levetid har broen stået model til en del strabadser. Alt fra svenske angreb i 1648 til flere oversvømmelser gennem årene. Senest i 2002, hvor broen, samt flere områder omkring blev oversvømmet.

Nu er det tusindvis turister, der dominerer og udfordrer. Små stande, hvor man kan få tegnet portrætter eller gæve karikatur-tegninger. Souvenirs kan anskaffes i alle tænkelige afskygninger.

I dagtimerne, hvor vi gik på Karlsbroen for første gang, var broen så befærdet, at vi fik klaustrofobiske symptomer – og en ordentlig dråbe sved på panden..

prag seværdigheder

Kl. 15 søndag

Kl. 8 dagen efter var vi på broen igen. Nu kun i selskab med en håndfuld andre turister. Heriblandt et brudepar, der poserede foran deres private fotograf, der dirigerede dem rundt, så de tidlige solstråler blev udnyttet bedst muligt.

Her kunne vi stoppe op og trække vejret eller tage billeder ud mod Vltava-floden uden at være omringet af en menneskeflok.

prag seværdigheder

Kl. 8 mandag morgen

Pražský hrad – Prags borg på toppen af bakken

Vest for den gennemstrømmende flod, Vltava. stråler byens slotsborg med St. Vitus Katedralens spektakulære spir, der er det absolutte blikfang.

Placeret på højdedraget kan borgen ses fra det meste af byen døgnet rundt: Et magtsymbol. I borgens indgang står to soldater i fuld uniform og hat til stor underholdning for selfie-glade turister, der glæder sig over at have fået disciplinerede billedekammerater.

Vi besøgte borgen søndag formiddag kl. 10 for at undgå de værste turiststrømme. Det var desværre uden for katedralens åbningstid, så vi kunne kun opleve den udefra. Men det er også noget af et syn.

Vi lader billederne tale…

prag seværdigheder

prag seværdigheder

Se åbningstider for borgen og katedralen her.

Op til slottet er der flere haver. Vi var i den royale have, som bestemt er et besøg værd.

prag seværdigheder

Letenský zámeček – Ølhaven i Letnaparken

Ikke langt fra Slotsborgen ligger Letnaparken, med et område dedikeret til tjekkernes nationaldrik – øl.

Det er et område med bordbænkesæt og langborde med udsigt til Vltava, Karlsbroen og det meste af midtbyen.

prag seværdigheder

Her udskænkes øl på ægte festivalmanér til glæde for turister og lokale. Generelt er øl meget billigt i Tjekkiet. Nogle gange billigere end flaskevand. Derfor var øl også meget billigt her. Vi husker ikke præcist, hvor meget, men billigere end i Prag midtby i hvert fald.

Vi drak øl der en lørdag aften, hvor der var svært at skelne mellem de mange mennesker og sprog, der blev talt. Tysk og engelsk lagde vi særligt mærke til. Men vi havde en fornemmelse af, at det også var et sted unge tjekkere hang ud.

prag seværdigheder

Lav en gåtur ud af at besøge parken – uanset om din motivation er udsigten eller øl under åben himmel.

Det jødiske kvarter

Den jødiske befolkning i Prag har sat sit aftryk.

I dag ses det ved det jødiske kvarter, også kaldet Josefov, der ikke er til at komme udenom, hvis man vil lære byen at kende.

I Josefov er en af hovedattraktionerne Den Jødiske Kirkegård, hvor gravstene står skråt og rodet, fordi menneskerne er begravet i lag. Kamil fortalte, at det jødiske monument i Berlin er inspireret fra netop kirkegården i Prag.

Den ældste, aktive synagoge i Europa er Den Gamle-Nye Synagoge findes, der er beliggende centralt i Josefov. Bygningen i sig selv er ikke så seværdigt, men med det historiske perspektiv gør den sit eget indtryk.

En sidehistorie til Den Gamle-Ny Synagoge er myten om Golem, der er et menneskeskabt monster.

Overleveringen siger, at Rabbi Löw skabte Golem af ler og strå. Han skulle beskytte mod kristne forbrydere. Efter sigende skulle han ikke have adlydt Löw, og derfor blev han låst inde på loftet af synagogen, hvor han stadig sidder i dag ifølge myten.

Nu bruges Golem primært som genstand for souvenirs – afbilledet i alt fra magneter til peberkager.

Vi anbefaler enten at læse om området og historien bag eller deltage i en Walking Tour, hvor det gennemgås grundigt.

John Lennon wall

Prags ungdom har gennem årene sat deres præg på byen.

Med oprør mod det russiske styre og senere gadekunst til minde om John Lennon..

Prag seværdigheder

Da Lennon blev skudt i 1980 gik flere unge sammen om at dekorere muren til ære for ham og hans værdier.

Efterfølgende er den gentagende gange blevet malet over af myndighederne, hvilket gjorde muren endnu vigtigere for de unge kunstnere. Det frie skulle sejre. Og det gjorde det. Nu er muren blevet en seværdighed.

Om det er i John Lennons eller den oprørske ungdoms ånd, er ikke til at sige, men på den anden side – muren taler for sig selv: ”If you lover, if you hater, if you troublemaker. We love you anyway”

Prag seværdigheder

Wallenstein Garden

Ved stoppet Malostranska er der en grøn oase ved navn Wallenstein Garden, der hører til Wallenstein-palæet, hvor det tjekkiske parlament holder til.

prag seværdigheder

I haven så vi neon-orange fisk og kridhvide påfugle. Men det var ikke det eneste, som overraskede os.

Længere inde i haven er en kæmpemæssig kunstig væg: Den skal ligne en drypstenshule. Et betagende syn og muren står i kontrast til de violette hortensiaer der blomstrer langs den mørke mur.

prag seværdigheder

Prag seværdigheder

Vores umiddelbare betagelse betød at vi først 10 minutter senere fandt ud af, at der til højre for muren var et enormt bur med ugler.

Vi vil varmt anbefale et besøg i haven. Det er et åndehul væk fra turistkaosset, og den er anderledes end de fleste have eller parker, som vi har været i før.

Orloj – Det astronomiske ur

Nær den gamle rådhusplads er det astronomiske ur, der hver hele time spiller et lille show for de nysgerrige tilskuere.

Prag seværdigheder

Når uret slår interagerer de små dukker, og fremfører et lille spil.

Fra efteråret skal uret renoveres fuldkomment, så man ikke længere kan se urskiven og showet. Det vil ikke være muligt at se uret igen førjuni 2018.

Læs mere om det her.

Gå på opdagelse!

Vores bedste rejsetip til Prag er: Udforsk byen på egen hånd.

Tag sporvognen til et område du ikke har besøgt og bliv overasket af byens stemning og arkitektur.