Kosovo er det yngste land i Europa med den yngste befolkning og hovedstad ikke mindst – Pristina.

Han hostel

Vi ankom til Pristina sent om aftenen og vi havde reserveret to senge på Han Hostel i centrum af byen.

han hostel pristina

han hostel

Han Hostel er beliggende på fjerde sal, hvorfor der var små opløftende klistermærker på trappetrinene som informerede om, hvor mange trin der var igen. Vi følte os velkomne fra start. Det var et virkelig hyggeligt hostel med det bedste personale.

Det oplevede vi i Pristina…

Det etnologiske museum:

det etnologiske museum

Gemt i den gamle bydel lå det etnologiske museum i fine omgivelser. Det var et gammelt herskabshus som var blevet doneret til Kosovo Museum der oprettede dette museum. Vi blev modtaget af en flink mand som fortalte om alt hvad han vidste om de ting der var udstillet samtidig med at han var åben overfor vores spørgsmål vedrørende Kosovo som selvstændig stat.

Kosovo museum var desværre på nuværende tidspunkt under restauration, så det kunne vi ikke besøge.

Det nationale bibliotek i Kosovo:

Vi hørte mange spøjse beskrivelser af denne bygning. Den blev nævnt som “verdens grimmeste bygning” og der var en venlig guide fra det etnologiske museum som udtalte, at der var delte meninger om bygningens design.

nationale bibliotek pristina

Da vi stødte på bygningen var vi ikke i tvivl om, at det var den rigtige. Man kunne bare mærke det. Det futuristiske design er meget overvældende og vi kunne ikke finde ud af om vi kunne lide det eller ej.

Vi har aldrig nogensinde har set noget lignende før, hvilket i sig selv gør den et besøg værd.

Mother Theresa Cathedral

mother theresa chathedral

Denne kirke er meget ny. Opførelsen af kirken startede i 2007 og den er faktisk ikke færdigbygget endnu. Kirken er åben ligesom du kan besøge kirketårnet, hvor der er panoramaudsigt over byen. Det koster en smule at besøge kirketårnet, men tilgengæld får du 10. gang gratis – vildt!

pristina

Udsigten fra toppen var så vanvittig smuk – den må du ikke snyde dig selv for hvis du kommer forbi Pristina.

Den gamle bydel

Det er tydeligt at mærke når man træder ind i den gamle bydel, da den skiller sig ud fra den nye bydel, der fungerer som byens centrum med det store hovedstrøg, som vidner om en vestlig livsstil. Den gamle bydel minder om Marrakech, da der er en stor bazar med ivrige sælgere og varer i alle afskygninger. I denne bydel finder du også flere smukke moskéer.

Germia park

IMG_9797

Når man rejser rundt fra by til by, længes man efter at være i naturen og kunne slappe af uden støj fra biler og mennesker.  Vi fik et dejligt afbræk fra byvandring, da vi var i Pristina og besøgte Germia parken. Det er en stor park lige udenfor byen, hvor der er rig mulighed for at vandre gennem skoven og bjergene. Der er forskellige ruter som man kan følge i området – alt efter ambitioner.

germia park

I parken kan man desuden bade i en stor swimming pool, hvis man er ved at smelte i varmen. Til de mere aktive, er der mulighed for at cykle på mountainbike.

Newborn monumentet

newborn

Når man besøger hovedstaden i Kosovo, kan man ikke komme udenom landets historie. Dette monument blev opført den 17. februar 2008, da Kosovo erklærede uafhængighed fra Serbien. Siden da er bogstaverne hvert år den 17. februar malet over på ny – og hvert år er det en overraskelse for byens befolkning. En meget stærk og simpel måde at udtrykke sig på, der giver kunstnere mulighed for at formidle politiske budskaber gennem kunst.

Bill Clinton statue

bill clinton pristina

Det første vi fik øje på da vi kørte ind mod centrum var Bill Clinton statuen, der selvfølgelig er placeret på Bill Clinton boulevard. Dette er for at hylde ham og hans arbejde under Kosovokrigen.

Statuen er ikke mere seværdig end som så, men den politiske baggrund for opførelsen af statuen gør den interessant at se.

Ved siden af statuen er der en kjolebutik som hedder Hillary, hvilket er ret komisk.

Pristinas natteliv

Vi ankom til byen en lørdag aften og det var tydeligt at mærke byens summende natteliv. Vi var selv for trætte til at udforske det nøjere, så det blev ikke til mere end en øl (som endte med at blive gratis fordi deres dankortterminal ikke virkede) på en fin bar i nærheden af vores hostel.

Prisniveauet er så lavt sammenlignet med øvrige europæiske hovedstæder – så det er også billigere at gå i byen og købe drinks.

En lille bid med Danmark

IMG_20160814_184434

IMG_20160814_213448

Vi sad og drak kaffe på en café og opdagede ved en tilfældighed at de havde en is kaldet “Denmark cup”. Den blev vi selvfølgelig nød til at smage. Vi kunne ikke finde ud af hvad der gjorde den dansk, men den smagte OK.

Albaniens indflydelse

Vi blev meget overraskede over alle de albanske flag der var at finde i diverse souvenirbutikker. Vi spurgte en lokal sælger, men hun kunne ikke se problemet i det.

albanien

Svaret skal formodentlig findes i Kosovos befolkning, hvor mere end 90 % er albanere. Vi snakkede med guiden fra det etnologiske museum som endda sagde at man skulle betragte Albanien og Kosovo som et land med to stater. Vi blev aldrig helt afklarede med dette svar, men vi må erkende at Kosovo er tæt knyttet til Albanien – måske deres nationalfølelse bliver stærkere med tiden. Det er et nyt land som er i udvikling, hvilket er spændende og vi glæder os til at se hvad de får udrettet i og med Kosovo.

 

Pristina er en flot lille hovedstad med en historie der forsat skrives, hvilket i sig selv er fantastisk. Derudover er det spændende, hvordan den unge befolkning fører landet videre. Byens puls er i den nye bydel – charmen i den gamle bydel og frirummet i Germia parken.