Underspillet romantik og charme overdøver byens voldsomme fortid, der lurer under overfladen.

Riga omtales som Baltikums hovedstad – først og fremmest på baggrund af byens størrelse og placering. Riga er den største by i Baltikum og er centralt beliggende i Letland som blommen i et æg mellem de baltiske naboer, Estland og Litauen. Beliggenhed og størrelse er ikke den eneste grund til at Riga har denne titel og har opnået stor popularitet som rejsemål.

Byen har meget at byde på kulturelt såvel som historisk og ikke mindst gastronomisk. Dette kommer til udtryk i gadebilledet gennem den karakteristiske arkitektur i jugendstil, velholdte kirker og bygninger i den gamle bydel samt restauranter til enhver smag og stil.

Fly til Riga: Billigt!

Riga er allerede blevet et alment rejsemål i Danmark, hvorfor der er flere flyselskaber der udbyder direkte afgange til Riga. Fra København kan du flyve til Riga med airBaltic, Norwegian og SAS. Det er også muligt at flyve fra Billund, hvor airBaltic og Lufthansa tilbyder direkte fly til Riga.

Vi fløj med Norwegian både til og fra Riga, hvilket forløb på bedste vis: flytiden blev forkortet en anelse sammenlignet med den forventede rejsetid og deres wifi virkede upåklageligt. (Langt bedre end på vores tur til Marrakech)

Mere kan man ikke bede om, når man har betalt omtrent 600 kr. for en returbillet i højsæsonen.

Riga hotel: hvor skal man sove?

Riga hostel_web

Set i Riga: Seagulls Garret Hostel tilbyder også ly for katte

Mulighederne er mange for overnatning i Riga alt efter hvor mange penge man ønsker at skulle have op af lommen. Der er hoteller, hostels og Airbnb-lejligheder i alle prisklasser. Størstedelen af disse er beliggende i den gamle bydel, da dette er det kulturelle centrum i Riga, hvorfor det er en fordel at overnatte i den gamle bydel.

Vi boede på et traditionelt indrettet hotel i den gamle bydel ved navn Monte Kristo. Hotellet havde en perfekt beliggenhed med få minutters gang til den gamle bys centrum. Som helhed kan hotellet anbefales, men vær opmærksom på den inkluderede morgenmad – den skuffede os voldsomt.

Ny og gammel bydel

Riga består af en ny og en gammel bydel. Forskellen på disse ses tydeligt: Den gamle bydel er meget velholdt og en arkitektonisk perle – den nye bydel ser fattig ud med forfaldne og slidte bygninger. Da vi kørte gennem den nye bydel fra lufthavnen blev vi chokerede over synet – de mange ødelagte bygninger. Vi spurgte os selv, om de allermest forfaldne bygninger virkelig var i brug. Var det et hjem for nogen?

Dette forklarer også hvorfor alle turister primært befinder sig i den gamle bydel. Her finder man hippe caféer og classy restauranter – turistbutikker og yndige blomsterdekorationer i alverdens farver og afskygninger.

Selvom de charmerende gader er Rigas åbenlyse force, så kan det også anbefales at tilbringe tid i den nye bydel for at få et indblik i den almene storbylette, da de mennesker der befinder sig i den gamle bydel består af turister, guider og restaurantpersonale.

Det er en skam at have besøgt Riga uden også at have tilbragt tid i den nye bydel, da det fortæller meget om den lettiske befolkning.

Free walking tour Riga

For at få et overblik over byen og dens historie, kan det anbefales at benytte sig af byens free walking tours fremfor de turistbusser og andre guider, der er at finde. De ligger nr. 1 på Tripadvisors liste over rundture i Riga – netop fordi de giver et ærligt og autentisk billede på byen.

Der er to guidede ture om dagen – begge starter foran Sankt Peters kirke, der ses på nedenstående billede.

sankt peters kirke riga

Rundtur i den gamle bydel

Den første tour starter kl. 11 og foregår i den gamle bydel, hvor de mest bemærkelsesværdige kirker og bygninger bliver præsenteret. Heriblandet præsenteres Letlands position i dag som et resultat af landets voldsomme historie – hvordan Letland altid har været besat af stormagter og hvilken indflydelse dette har haft på nationen.

Det er en meget interessant tour, der giver et godt overblik over, hvad de baltiske lande har gennemgået, samtidig med at den overdådige arkitektur præsenteres med afsæt i Letlands historie. Denne tour er specielt egnet til de historie og samfunds interesserede.

Rundtur i den nye bydel

Rundturen i den nye bydel starter kl. 12 og denne fokuserer på Rigas nye bydel og attraktionerne i denne. Her bliver man præsenteret for det centrale marked i Riga, Moscow-distriktet og andre områder i den nye bydel, som har haft en historisk betydning. Denne tour var rigtig god, da den gav et indblik i alle de ting som ikke står i rejseguide-bøgerne til Riga, så der var mange overraskelser. Den gav et helt andet billede af Riga end det man får i den gamle bydel og som ses på postkortene. Denne tour stopper ligesom den første ved Rigas friheds monument, som ses på nedenstående billede.

frihedsmonument riga

På begge tours blev vi mødt af flinke, imødekommende og veltalende guider, som med begejstring fortalte om alt hvad de vidste og ivrigt besvarede spørgsmål. Guiderne havde også en personlig holdning til den nuværende politiske situation og stemning i befolkningen, hvilket var interessant at få indblik i som rejsende. De var begge meget vestligt orienterede, hvorfor de jokede med, at de var endt som engelsktalende turistguider.

Seværdigheder i Riga

Riga har mange større og mindre seværdigheder – nogle åbenlyse andre mere skjulte. Ved de to free walking tours får man et godt overblik over byens seværdigheder både dem som står i alle turist-guidebøgerne, men også de små og knap så turistede attraktioner i Riga.

Rigas vartegn: Den sorte kat

Rigas vartegn er den sorte kat, der skyder ryg som er at finde på Kattehuset (på lettisk: Kaķu nams) på Livu Torv.

Riga kat varetegn

Historien lyder, at husets ejer var medlem af håndværkerlavet, kaldet Lille Gilde. Han søgte medlemsskab af købmændenes lav, kaldet Store Gilde, hvor han fik afslag. Som reaktion herpå placerede han som straf katten på toppen af sit hus.

Kattens bagdel lod han vende mod Store Gilde, som en fornærmelse mod købmændene. Dette kom der en langvarig retssag ud af. Ejeren af huset måtte vende katten om – så bagdelen ikke vendte mod Store gilde.

Denne historie lever stadig, ligesom den krumryggede kat, der er at finde i alle souvenirbutikkerne i Riga.

magnet riga

Jeg købte selv denne turist-magnet med den ikoniske kat omsvøbt i rav – Letlands eneste råstof. Du vil finde rav i mange butiksvinduer!

 Det centrale marked

central market riga rejseguide

Det centrale marked i Riga er beliggende i den nye bydel og byder på alt fra frisk frugt og grøntsager til fisk i alle afskygninger. Her kan man gå rundt længe – ikke nødvendigvis for at købe noget, men for at se og sanse de mange varer som der sælges på markedet.

Ifølge Arhur, vores guide, kan man efter markedet lukker kl. 18, efterlader sælgerne deres varer som ikke er blevet solgt også kan man frit rage til sig. Vi besøgte ikke selv markedet efter lukketid, men det er en fin og bæredygtig tankegang bag dette.

Kirker i Riga

Som i andre hovedstæder i Europa, eksempelvis Zagreb, finder man mange kirker i Riga. De to mest kendte er Skt. Peters Kirke og domkirken som begge ligger i den gamle bydel. Til sammenligning kan man tage en tur i den nye bydel, hvor nogle kirker er lavet af træ.

riga katedral

TIP: Den russisk-ortodiske kirke, Fødselskatedralen, (der ses på billedet) betager og forbløffer med sine enorme gulkupler og er ligeså enormt dekoreret indvendigt. Denne kirke har gratis indgang i modsætning til de to førnævnte kirker.

Parker og Daugava

riga parker rejseguide

Riga fremstår meget nydelig ikke kun arkitektonisk, men også gennem de grønne områder, der pryder byen. Det kan anbefales at tage ned i parken ved Frihedsmonumentet – Esplanaden.

I denne park er der liv, musikanter og blomster i massevis. Her kan man gå langs floden, Daugava, i det grønne og hvis man er interesseret i en sejltur, er der også rig mulighed for det.

Forbløffende arkitektur

arkitektur riga

I den gamle bydel kan man gå rundt i timevis med blikket fanget af de mange overdådige bygninger. Jugendstilen er meget karakteristisk for arkitekturen i den gamle bydel, hvilket er voldsomt, beundringsværdigt og anderledes.

riga bygning rejseguide

Den mest kendte og ældste bygninger i den gamle by er de såkaldte Tre brødre, som alle blev opført i slutningen af det 15. århundrede og er på den måde repræsentant for middelalderarkitekturen. De er at finde på gaden Mazā Pils. Jeg fik desværre ikke et godt billede af disse bygninger.

Det vi ikke fik oplevet…

riga operahus

  • Forestilling i Rigas smukke operahus, som vi tilgengæld fik at se udefra (man kan tjekke deres kalender online her)
  • Udflugt til Jurmala kysten – Oplagt hvis du tilbringer flere dage i Riga.

Riga – kultur, hygge og historie

Riga er en by man kan læne sig tilbage i – specielt om aftenen, hvor byen summer af liv og glade dage. Der spilles live-musik ved de større restauranter og torve om aftenen. Jeg kan forstille mig, at dette desværre ikke er tilfældet året rundt, men er betinget af det fine sommervejr som vi nød godt af på vores tur til Riga.

I dagstimerne kan Riga med fordel opleves til fods enten med gratis walking tours eller på egen hånd. På den måde får man indblik i landets og byens historie på en spændende måde.

Byen egner sig perfekt til en weekendtur med venner eller kæreste, da der er mange hyggelige barer og restauranter. Derudover er byen egnet til en kortere familietur m. større børn eller hvis du rejser gennem de baltiske lande som backpacker.