Varmen ramte os. 34 grader. Vi ledte efter oversvømmelserne. Mudderbadet var aflyst.

Tilgengæld tittede et væld af besynderlige og sammensatte byelementer frem.

Skopje er en spændende by at besøge, hvis du gerne vil opleve den autentiske balkan-mentalitet parret med nogle byplanlæggere, der i den grad er drevet ud af en tangent.

Oplev Skopjes gamle bazar

I den gamle bazar var der læderbutikker, guldsmede, falske gucci-tasker, antikforretninger og traditionelle spisesteder. Gåture i denne bydel skabte et behageligt afbræk fra resten af byens selvhøjtidelighed og statue-vanvid.

den gamle bazar

Den gamle bazars autenticitet og charme forstyrres desværre af bryllupsbutikker med bombastiske kjoler og boder med kopimærkevarer. Når det så er sagt, så skal man uden tvivl besøge den gamle bazar på grund af de små hyggelige og traditionelle spisesteder og de tilstøvede antikvitetsforretninger. I denne bydel er der også en god sammensætning af mennesker: Lokale – rige som fattige samt turister og rejsende.

den gamle bazar skopje

Vi blev momentvis taget tilbage til Marrakech når vi gik i de mindre gader og sad på fortovscafé, hvor vi spiste kebabspyd i skyggen.

Rundt med Miha som guide: Walking tour

Miha var halv græker på 49 år – og han viste os sammen med en gruppe på 10 rundt i både den gamle og nye bydel. Han fortalte om byens fortid, monumenter og kulturarv. Han lagde ingen fingre imellem og bød også på en drink på halvvejen.

I 1956 blev Skopje ramt af et altødeløggende jordskælv. 5% af byen står som dengang – alt andet er nybygget.

Og det var da også en noget sarkastisk udlægning af de moderne projekter vi blev præsenteret for i selskab med nogle svimlende høje millionbeløb. Vi hørte om det ambitiøse Project 2014, der nok snarere burde kaldes projekt 2025.

Vi skriver i dag 2016 – og Skopje ligner stadig en byggeplads mange steder.

Hvorfor har Skopje en triumfbue? De har en i Paris. Hvorfor har Skopje både liggende i havnen? Det har en minister set i Rotterdam. Hvorfor står der en tyr i gadebilledet? Det gør der foran Wall Street. Copy-paste-kulturen har taget overhånd. Det var Mikas klare holdning – og det kunne vi sagtens følge ham i.

Selvom  Mika ikke var  imponeret af de nye bygninger og monumenter, så var det helt klart med til at gøre skopje unik. På en obskur, nærmest skræmmende måde.

Bedst vist ved statuen af en hjemløs:

skopje statue

Disneyland for voksne

Skopje er uden tvivl det sted i verden, hvor der er den største koncentration af statuer. Vi var forberedt på mange monumenter og statuer, men vi blev alligevel overvældet og overrasket over de mange statuer som byen rummer.

skopje statue

De fleste statuer og monumenter er meget nye, hvilket vi var ret forbavsede over. Vi kiggede på mange årstal – størstedelen var opført efter årtusindskiftet på trods af det meget traditionelle udtryk.

skopje statuer

I byen var der bl.a. to parallelle broer over floden, Vardar, med udmærkelsesværdige personer for Makedoniens historiske og kunstneriske udvikling. Broerne var meget fine og var oplyste om aftenen. Vi fandt efterfølgende ud af at disse broer kun var fire år gamle.

skopje vardar

Nogle statuer var dekorative og klædte byen fortrinligt, men der var også flere som forekom malplaceret og unødvendige i byen. På hovedgaden var der flere mindre statuer – en tyr, en skopudser, en hjemløs og en såkaldt ”Chelsea-girl” snakkende i telefon i kort kjole og høje sko. Vi spurgte ind til netop statuen af denne kvinde til vores tour-guide, som bare grinte og trak på skuldrene. Som sagt – Han var meget utilfreds med statens mange nye statuer.

Enkle retter til ingen penge

Vi spiste på mange af de centrale restauranter i byen – både i den ældre bydel, der var tydeligt inspireret af det tyrkiske køkken, med kebab og köfta, men også i den nye bydel, der bød på mere klassisk italiensk.

Den mest anbefalelsesværdige restaurant var Senigallia, belligende på den eksklusive, nybyggede båd.

skopje mad

Maden var enkel, lækker italiensk. Vi bestilte en pastaret og en rustik sandwich – begge velsmagende. Omgivelserne var anderledes. Servicen var god – og meget hurtig. Vanvittigt billigt.

Båden har også et hotel til meget rimelige priser.

Trend Cafe, der også ligger centralt i den nye bydel, byder på lækre drinks, god betjening og lette måltider.

Værd at vide…

Rent drikkevand. Vi var overraskede over, at Makedonien har høj kvalitet af drikkevand. Vores guide sagde at de lå nr. 2 i Europa i forhold til rent drikkevand. Dette har vi imidlertid ikke umiddelbart kunne bekræfte gennem en Google-søgning, men rent er det.

Valuta. 1000 makedonske dinarer svarer til 121 kr. Flere steder modtager kun kontanter, så vær opmærksom på at have nok kontanter på dit ophold i Makedonien. Generelt er prislejet meget lavt sammenlignet med andre europæiske lande.

Du kan både hæve og veksle flere steder i byen (og sedlerne har et lækkert design!)

Korruption. Som turist i Makedonien var det tydeligt at befolkningen er utilfreds med styret. Vi blev mødt af overmalede monumenter og statsbygninger, som et oprør mod staten, der undlod at fjerne det i frygt for at opildne konflikten. Vores guide fortalte også om hvor mange penge staten har brugt på nye monumenter, hvilket han var voldsomt utilfreds med.

skopje korruption

Bus- og togstation. I Skopje er der kun en station, hvor man både har mulighed for at rejse videre med tog og bus. Vi har undersøgt afgange til Ohrid og Pristina i Kosovo, hvor der afgår en bus i timen mellem kl. 6 om morgenen til kl. 20 om aftenen. Du kan købe din billet på stationen umiddelbart inden afgang. Besøg deres hjemmeside for mere info og køreplaner.

Forskel på rig og fattig. Det var tydeligt i Skopje, hvordan der er et skel mellem befolkningsgrupperne. I byen var der både indfødte tiggere på gaden, unge mennesker på restauranter og barer, makedoniske familier – nogle formodentlig på ferie i deres eget land.

Billig mad. I Skopje og Makedonien generelt kan du spise ude for ingen penge. Vi spiste aftensmad på en fin restaurant for ca. 60 kr. i alt – to hovedmåltider og en stor flaske vand.

Matka-kløften. Hvis du er interesseret i en dagstur, er Matka-kløften et godt bud. Det ligger lidt over en times kørsel fra Skopje og skulle være utrolig smukt. Her kan man komme til med offentlige busser såvel som med et rejseselskab med inkluderet guide. Dette valgte vi fra til fordel for Ohrid, men vi har hørt meget godt om det.

Besøgslængde i Skopje. Vi tilbragte selv 2 dage i byen. Det kan anbefales at tage til Skopje i et par dage og så tage en tur til Matka-kløften og/eller Ohrid.

Tak for nu, Skopje!

Skopje er et genialt rejsemål. Eller galt. Søger du autenticitet og underspillethed så bliv hjemme. Skopje er en by med store armbevægelser – men med små arme.

Vi er på vej til Ohrid – Makedoniens Jerusalem. Forventningerne er i top – skyerne over os. Bussen kører i bjerge præget af vejarbejde. Med 80 i timen…